•Stadsdiensten en ocmw gesloten op 31 oktober•Koop nu je rookmelder•Jeugddienst belooft griezelige herfstvakantie•Workshop ‘Goedkope vormen van promotie’•Tombola-actie op dinsdagmarkt•Vaste ledigingstoer voor bladmanden•Leeskring in de bib

 
Stadsdiensten en ocmw gesloten op 31 oktober
N.a.v. Allerheiligen maken tal van stadsdiensten de brug. Het stadhuis, cultuurcentrum de Werft, de bibliotheek en de jeugddienst blijven die dag gesloten. Het JAC is wel open. Op de sportdienst kan je terecht van 9u tot 12u. Het zwembad is open vanaf 14u. Bij het ocmw zijn de financiële dienst, personeelsdienst en sociale dienst gesloten.
 
 
Koop nu je rookmelder
Vanaf woensdag 2 november kan je aan de onthaalbalie van het stadhuis rookmelders kopen tegen de aantrekkelijke prijs van 19,95 euro per stuk. Hiermee doet het stadsbestuur mee aan de rookmeldercampagne van het provinciebestuur.
 
De rookmelders zijn uitgerust met een batterij die tien jaar meegaat. De rookmelder kost dus slechts 2 euro per jaar, een kleine prijs voor een veilige nachtrust. Batterijen vervangen is niet meer nodig, na tien jaar vervang je gewoon de volledige rookmelder. De rookmelder aan het plafond bevestigen is heel eenvoudig met de bijgeleverde schroeven en pluggen of met de dubbelzijdige kleefband. Wie een rookmelder koopt voor 23 december, kan een wedstrijdformulier invullen. Hiermee maak je kans op mooie prijzen zoals een reischeque t.w.v. 1 000 euro en een plooifiets t.w.v. 500 euro.
 
Een kleine brand kan in vijf minuten tijd een heel huis in lichterlaaie zetten. Niet de vlammen maar de rook is het belangrijkste gevaar. De rook is zo dicht en donker dat je binnen drie minuten geen hand meer voor ogen ziet. Rook is ook uiterst giftig. Er ontstaat koolmonoxide waardoor je 's nachts, wanneer de meeste branden ontstaan, dieper inslaapt in plaats van wakker te worden. Een rookmelder maakt je met een luid piepsignaal wakker voor het te laat is. Met een goed geplaatste rookmelder heb je 70 tot 100 procent meer kans om een brand te overleven.
 
 
Jeugddienst belooft griezelige herfstvakantie
Tijdens de herfstvakantie staan in jeugdcentrum De Bogaard met de Speelpleinwerking en Swapwerking weer een aantal spetterende activiteiten op stapel. Met de speelpleinwerking kunnen kinderen tussen 3 en 12 jaar op woensdag 2 en donderdag 3 november helemaal opgaan in een aangepaste versie van ‘Monopolie’. Ga mee op stap langs oliebronnen en boorplatformen. Op vrijdag 4 november staat een uitstap naar ‘Speelstad’, het grootste binnenpretpark van België, op het programma. Wie hieraan wil deelnemen, moet inschrijven. Jongeren van 12 tot 16 jaar kunnen met Swap op donderdag 3 november komen griezelen in het jeugdcentrum. Er worden griezeldingen in elkaar geknutseld en een enge film vertoond op groot scherm. Inschrijven is verplicht.
 
 
Workshop ‘Goedkope vormen van promotie’
Het stadsbestuur, Syntra-AB en Syntra Vlaanderen organiseren op donderdag 3 november in cultuurcentrum de Werft de workshop ‘Goedkope vormen van promotie’ voor handelaars. In de workshop wordt aangetoond hoe je je zaak beter promoot, zonder daarvoor te diep in je budget te moeten snijden. Promotie voeren kan immers duur zijn, en het resultaat is niet altijd te meten. Als deelnemer krijg je praktische tips en voorbeelden om op te vallen met de eigen zaak. Er worden manieren aangereikt om het resultaat van een promotiecampagne beter op te volgen. De avond start om 18.30u met een hapje en drankje. De workshop duurt van 19u tot 22u. Inschrijven kan tot 31 oktober. Deelnemen kost 10 euro.
 
 
Tombola-actie op dinsdagmarkt
In de maand november organiseert het stadsbestuur in samenwerking met het marktcomité een tombola-actie op de dinsdagmarkt. Bij elke aankoop op de markt krijgt de klant een bonnetje. Op de markt staan drie bussen waar de mensen de bonnetjes kunnen deponeren. Deze staan aan de kerk, op de grote Werft en aan de ingang van het stadhuis. De actie loopt elke dinsdag van de maand november. De trekking is op 29 november. Er zijn aankoopbonnen te winnen van 5, 10 en 15 euro.
 
 
Vaste ledigingstoer voor bladmanden
Verspreid over het grondgebied van Geel staan 174 bladmanden. Dit zijn metalen korven bestemd voor bladeren, afkomstig van bomen op openbaar domein. Takjes, gazonmaaisel of bladeren uit de eigen tuin mag je er niet in deponeren. De manden worden geplaatst begin november. De manden worden leeggemaakt, volgens een vastgelegde onderhoudstoer. De toer loopt continue door. Manden worden dus niet op aanvraag leeg gemaakt. Afhankelijk van hoe vol de manden zitten, kan de looptijd van een onderhoudstoer sterk verschillen. De manden worden dus niet geledigd op een vaste dag.
 
 
Leeskring in de bib
Op zaterdag 29 oktober kan je om 10u in de bib terecht voor een nieuwe leeskring. Het boek dat besproken wordt is ‘Boven is het stil’ van Gerbrand Bakker. Het verhaal, in de ik-stijl, speelt zich af tegen het decor van Waterland, het veenweidegebied ten noordoosten van Amsterdam. De combinatie van het boerenleven te midden van dit natuurschoon is subtiel en voelbaar van binnenuit beschreven. Met veel herkenning voor lezers van het platteland of kenners van natuur en boerenleven. Binnen deze wondermooie omlijsting ontwikkelt zich een streekromanachtig plot in vier delen, waarbij het laatste deel slechts achttien pagina’s telt. De ontwikkelingen in de eerste drie delen zijn boeiend en met oog voor detail, bijna filmisch beschreven. Maar het venijn zit bij deze debuutroman voor volwassenen niet in de staart. De auteur (1962) is er niet in geslaagd het zorgvuldig opgebouwde huis in het slotdeeltje van een dak te voorzien. Een anticlimax resteert helaas.